La presidenta, Francina Alsina, fa balanç

Notícies

La presidenta, Francina Alsina, fa balanç

Francina Alsina
Francina Alsina
Benvolguts amics i amigues: Acaba el 2011 i és moment de fer balanç del què ha de donat de si l’Any Europeu del Voluntariat, de fer balanç dels èxits i també de les mancances que encara ens hem d’esforçar a resoldre. I ho vull fer amb tots vosaltres perquè la FCVS sou, sens dubte, les entitats federades.

En acabar l’any 2011 ja som 293 entitats federades a tot Catalunya que agrupem a més de 75.000 persones voluntàries. Aquesta és una bona dada. Que a Catalunya siguem moltes entitats les que treballem en l’àmbit social, comptant amb voluntariat, indica si més no que el teixit associatiu continua viu, que la sensibilitat solidària ens impulsa a organitzar-nos i que no esperem a què ningú no ens vingui a resoldre els problemes, sinó que ens hi posem nosaltres de manera continuada.

Des de la FCVS seguim treballant per a totes les entitats, grans i petites, posant a la vostra dispocisió diferents serveis com la derivació de voluntariat (en els últims 15 anys hem derivat més de 25.000 persones per a què fessin de voluntàries en les entitats federades) o la formació (més de 1.900 cursos i 24.000 persones formades en els últims 15 anys), i també sensibilitzant la població en general.

En aquest sentit el 2011 ha estat un any ple d’activitats. Des de la FCVS ens hem esforçat a convocar més d’una acció sensibilitzadora i també hem assistit a moltes altres organitzades per altres entitats o institucions.

Sens dubte, la gran cita d’aquest any ha estat el Markeplace, el primer Marketplace de Catalunya que hem organitzat i convocat juntament amb la Generalitat de Catalunya. En començar l’any no ens ho acabàvem de creure, però no per manca de ganes o d’ il·lusió, sinó perquè estàvem preocupats pels recursos i per si seríem capaços de fer els canvis necessaris per afrontar les dificultats de tot tipus que l’any presagiava.

Però vet aquí que ho hem fet. I que hem fet el més important: no tant el que es veu enfora i que pot ser senzill de valorar, sinó el més difícil. Hem iniciat el camí dels canvis.

Hem crescut en professionalitat, eficiència i transparència. I ho hem fet amb vosaltres, les entitats. Ens hem proposat treballar més i millor al vostre costat i al vostre servei.

I això ha comportat donar un seguit de passes fins arribar al darrer trimestre, en què hem pogut celebrar amb vosaltres, i gairebé simultàniament en el calendari: el Flash Mob “Mou-te pel Voluntariat” a la Plaça Catalunya de Barcelona coincidint amb les festes de la Mercè amb més d’un miler de participants; la 7a Jornada de Voluntariat en l’àmbit de la Salut amb l’inestimable aportació d’un comitè científic format per diferents entitats; el Marketplace de què us parlava amb 45 estands d’entitats i empreses socialment responsables i uns 1.200 assistents, o una Nit del Voluntariat a Girona, amb més de 800 participants.

No em sap greu, però, parlar-vos també dels nostres entrebancs i dificultats perquè formen part del nostre creixement:

El projecte “5 caves per a 5 projectes solidaris” per exemple, ha sofert un revés important. La crisi n’és la causa. Tot i així, i tal com us dèiem en un comunicat, no renunciem a poder convocar-vos de nou, a les entitats, tot i que les empreses col.laboradores han minvat i l’empresa de cava Berdié té certes dificultats econòmiques.

O bé, per exemple, la necessitat no resolta encara del tot, d’equilibrar el nostre pressupost entre finançament públic i privat. I l’assignatura pendent de poder treballar més corresponsablement, també en el terreny del finançament, entre territoris i serveis generals a dins de casa nostra. Ja sabeu que som una organització gran i, per tant, complexa!

M’agradaria mostrar-vos, d’altra banda, una breu pinzellada de la meva agenda “institucional”. Són molts els espais on jo, personalment, per la responsabilitat que tinc a la casa, he estat convidada. Són espais de representació institucional que indiquen clarament com la FCVS és tinguda en compte i escoltada en relació a tot allò que sobre voluntariat social i enfortiment de la xarxa associativa es reflexiona, s’innova o es constitueix en el nostre país.

He participat en la cloenda del Fòrum Primavera de les Associacions, i la inauguració del 2n Congrés Europeu del Voluntariat i del Marketplace, així com en les celebracions del Dia Internacional del Voluntariat a Barcelona i Tarragona i la Nit del Voluntariat de Girona. D’altra banda, he format part del jurat en els premis Mèrit al Voluntariat de Caldes de Montbui, i he dut a terme nombroses xerrades sobre el voluntariat com la que vam fer per als voluntaris i amics de l’Hospital de Calella, en el sopar-col·loqui de l’Àmbit Maria Corral, en la presentació de l’Informe d’Accessibilitat de la Fundació Amputats Sant Jordi o en la trobada de Presidents de Creu Roja, entre d’altres. També he participat en l’entrega de premis al voluntariat en la Jornada de la Federació Catalana de Drogodependència i en la cloenda de la reunió anual de l’Associació Espanyola Contra el Càncer AECC.

Finalment deixeu-me dir-vos que teniu la FCVS al vostre servei. Som 15 persones voluntàries com a representats de les entitats federades que formem part del Consell Directiu, 13 professionals contractats i un equip de 80 persones voluntàries que treballem dia a dia per dur a terme tots els projectes de la FCVS i per enfortir cada vegada més el voluntariat social a Catalunya.

Esperem que, malgrat les moltes dificultats que no podem ni volem obviar, el 2012 sigui un any ple d’èxits i de bons projectes i que els puguem compartir amb totes les entitats que formeu part de la FCVS.

Gràcies a tots i a totes!
Francina Alsina
Presidenta de la FCVS

Agenda

«  
  »
dl dm dc dj dv ds dm
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31